Hyvinvointialueet tulevat, oletko valmis?

Rohkea ja suoraselkäinen vaikuttaja Pirkanmaan aluevaltuustoon!

Tammikuussa 2022 valitaan ensimmäistä kertaa Suomen historiassa aluevaltuustot, jotka vastaavat Pirkanmaan kaikkien kuntien terveydenhuollon, sosiaalityön ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä. Kuntien vastuut ja velvoitteet päättyvät.

Suomen historian suurimmalla palvelujen järjestämisen muutostyöllä arvellaan saavutettavan eheät palveluketjut ja hillitä kustannusten nousua. Meidän kuntalaisten osalta muutos voi olla erittäin merkittävä. Se, mihin palvelutasoon ja palvelurakenteeseen on nyt totuttu, voi muuttua merkittävästi.

Sote-palvelut eivät tunnista enää kuntarajoja. Toimipisteiden paikka ja mitoitus voivat muuttua sen mukaan, miten ihmisten tarpeet ja väestö alueelle keskittyy. Jos jokin on varmaa, varmaa on muutos.

Uuden hallinnon rakentaminen kestää vähintään vuoden ja tästä syystä muutokset eivät näy heti. Alueellamme riittää palvelujen osalta puolustettavaa. Työ on siten vaativaa, että moneen muuhun kuntaan verrattuna palvelurakenteemme on ollut verrattain hyvä. Perusterveydenhuollon, sosiaalityön, kuraattori ja kouluterveydenhuollon palvelujen osalta taso on ollut vähintään kohtuullinen. Pelastus- ja ambulanssitoiminnan osalta olemme pystyneet saavuttamaan hyvät palvelut. Ambulanssien ja palokunnan valmiustaso sekä mitoitus on ollut kunnossa näihin päiviin asti.

Suuri vaara piilee siinä, että alueellisesti palveluita pyritään tasaamaan nostamalla niiden alueiden palvelutasoa, joissa kunnat ovat hoitaneet velvoitteensa huonosti ja vastaavasti laskemaan niillä alueilla, joilla tehtävät on hoidettu. Edunvalvontaa on tähän asti vaatinut mm. se, miten ambulanssien määrä on saatu pidettyä riittävällä tasolla.

Jatkossa pitää taistella perusterveydenhuollon resurssista ja alueellisesti kattavista palveluista. Erityisen paljon tulee tehdä työtä sen eteen, että saamme riittävästi ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitopaikkoja, nuorisopsykiatrian hoitoketjun kuntoon ja vaikuttavan perhetyön hyvälle tolalle.

Kun tavoitteenamme on Suomen parhain hyvinvointialue, tarkoittaa se sitä, että ennaltaehkäisevä perhetyö, varhainen tuki lapsille ja nuorille sekä ikäihmisille on riittävästi resursoitu. Pelastustoimen, erityisesti vapaapalokuntien asemasta, resursseista ja korvauksista on huolehdittava.

Jo nyt taustalla tekemäni työ hyvinvointialueen valmistelevassa ohjausryhmässä, hyvät suhteeni ja tiivis yhteistyö alueen muiden päättäjien kanssa, on jatkossakin paras tae siitä, että palvelut läntisellä Pirkanmaalla pystytään pitämään. Tähän työhön olen valmiiksi verkottunut pitkän linjan vakaa toimija. Kotiseutu on minulle rakas, myös kotiseutuni ihmiset, joita tunnen melkoisen laajalti. Kun ihmisillä on merkitystä toisilleen, heidän puolestaan on valmis tekemään isosti töitä.

Minun teemani

Aluesairaalan toiminnot ja päivystys turvattava

Pelastustoimen ja vapaapalokuntien toiminnan edellytyksistä on huolehdittava

Nuorten ja Ikäihmisten matalan kynnyksen palvelut on saatava kuntoon

Sylvään koulun rehtori

Sastamalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston I vpj

PERIKSI EI ANNETA!

Ollaan yhteydessä.

Jari Andersson
jari(a)jariandersson.fi
p. 050 3381609

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *